30 saniyede kaç kez yutkunuyorsunuz? Bu testin önemli bir nedeni var

Sağlıklı bireylerin 30 saniyede kaç kez yutkunabileceğini belirleyen İsrailli bilim insanları, bu testin ölümcül hastalıkların habercisi olduğu ortaya çıkardı. “Disfaji” olarak bilinen yutma güçlüğü, kanser, akciğer hastalıkları veya bunama gibi ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabiliyor.

YAŞA GÖRE YUTKUNMA ORANLARI BELİRLENDİ

Basit yöntemlerden biri olan Disfaji teşhisinde kullanılan Tekrarlayan Tükürük Yutma Testi, hastanın yarım dakika içinde herhangi bir yiyecek ya da içecek olmadan kaç kez yutkunabildiğini ölçüyor. Yapılan araştırma, sağlıklı bireyler için yaşa göre yutkunma ortalamalarını belirledi. İşte o oranlar:

20-39 yaş ve üzeri: 8,5 kez
40 ya ve üzeri: 8 kez
50 yaş ve üzeri: 7 kez
60 yaş ve üzeri: 6,7 kez
70 yaş ve üzeri: 6 kez
80 yaş ve üzeri: 4,3 kez

YUTKUNMA ARALIĞI BAZI HASTALIKLARIN HABERCİSİ

Belirlenen değerlerin altında kalan kişilerin detaylı bir taramadan geçmesi öneriliyor. Daha önce yutma sınırının 3 olarak kabul edildiği fakat daha geniş ve doğru bir referans aralığı sunduğunu vurguladı. Yaşa bağlı farkların, boğaz kaslarındaki doğal fizyolojik değişimlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

ERKEKLER KADINLARDAN DAHA FAZLA YUTKUNUYOR

Cinsiyete göre farklılıkların gözlemlendiği Disfaji testinde, erkekler ortalama 7,6 kez yutkunurken kadınlar ise 6,5 kez bunu yapıyor. 

KENDİ BAŞINA BİR HASTALIK DEĞİL

Kendi başına bir hastalık olmayan Disfaji, mide asidi reflusünden yemek borusu ya da gırtlak kanserine kadar ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. 

Related Posts

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Uykuya dalamayanlar mışıl mışıl uyuyacak! İlaca gerek kalmıyor, 2 kelime yeter

Uykusuzluk, ne yazık ki yaşamın en yaygın sorunlarından biridir. Yatağa yattığınızda gözlerinizi kapatsanız da zihniniz bir türlü sakinleşmeyebilir. Bu durum, sadece yorgun bir bedenle değil, uykuya direnen bir beyinle de mücadele ettiğiniz anlamına gelir. Birçok kişi bu sorunu çözmek için uyku haplarına başvururken, doğal ve etkili bir yöntem sosyal medyada sağlık tavsiyeleriyle tanınan acil servis doktoru Dr. Joe tarafından öneriliyor.

‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’ndeki (ADSM) sorunlara dikkat çekti. Sendika “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiş, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır” açıklamasında bulundu.

1 bardak içince mideyi hafifletiyor! Mucize tarifin sırrı zencefilde saklı

Düzenli olarak probiyotik gıdalar yeseniz ve bağırsak sağlığına uygun alışkanlıklar edinseniz bile, ara sıra mide bulantısı yaşamanız normaldir. Neyse ki böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini birazdan öğreneceksiniz! Daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.