Muğla’dan dünyaya dağıtıldı, getirisi dudak uçuklattı
Muğla Su Ürünleri İhracatında Öncü Konumda
Muğla’da bulunan 348 tesis, yılda 166 bin 377 deniz balığının yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Deniz kültür balıkçılığında Türkiye’nin yüzde 65’lik üretimini karşılayan Muğla, geçtiğimiz yıl 50’den fazla ülkeye 93 bin 122 ton balık ihraç ederek 625 milyon 600 bin dolar gelir elde etti. Levrek, 45 bin 505 ton ile ihracatın lideri konumunda bulunurken, çipura 40 bin 989 ton ile ikinci sırada ve alabalık ise 4 bin 443 ton ile üçüncü sırada yer aldı.
16 Milyon 635 Bin Canlı Yavru İhracatı Gerçekleştirildi
Diğer balık türleri ve havyar gibi ürünlerin yanı sıra granyöz ve mercan gibi balık türleri de ihraç edilen ürünler arasında yer alıyor. Ayrıca Arnavutluk, Kuveyt, Tunus ve Umman gibi ülkelere toplamda 16 milyon 635 bin canlı yavru ihracatı gerçekleştirildi. Muğla’dan ihraç edilen su ürünleri için 13 bin 811 Veteriner Ön Sağlık ve Sağlık Sertifikası düzenlenirken, 289 işletme yüksek kalite ve hijyen standartlarının sağlanması için titizlikle denetlendi.
‘Uluslararası Standartlarda Üretim Gerçekleştiriyoruz’
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “Muğla, su ürünleri üretimi ve ihracatında ülkemizin önde gelen şehirlerinden biri. Geçen yıl elde ettiğimiz 625,6 milyon dolarlık gelir, Muğla’nın bu alandaki başarısını bir kez daha gözler önüne seriyor. Levrek ve çipura gibi ürünlerimiz, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde önemli bir yere sahip. Ekiplerimizin titiz denetimleri ve işletmelerimizin hijyenik koşullarda üretim yapması sayesinde uluslararası standartlarda üretim gerçekleştiriyoruz. Bu başarıda emeği geçen tüm üreticilerimize, işletmelerimize ve çalışanlarımıza minnettarım. Muğla, sadece turizmiyle değil, tarım ve su ürünleriyle de ülkemizin gurur kaynağı olmaya devam edecek.” açıklamasında bulundu.