Gündem İmralı ziyareti ve DEM Parti’nin ‘destek’ turu: Siyasette temkinli iyimserlik dönemi
EVRİN GÜVENDİK/ANKARA-
DEM Parti heyetinin İmralı’da terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Meclis’teki ziyaretleri başladı. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un ardından randevu veren ilk genel başkan MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. Görüşmeler hafta içerisinde AK Parti ve diğer siyasi partilerle devam edecek. Henüz tüm partilerle temas kurulmasa da, verilen ilk mesajlar olumlu bir hava yansıtıyor. Randevuların hızla verilmesi bu yönde bir işaret olarak değerlendiriliyor. Kulislerde “temkinli iyimserlik” ifadesi kullanılıyor.
Kim ne diyor?
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, partilerin sürece ilişkin görüşleri şu şekilde özetlenebilir:
AK PARTİ: AK Parti’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamasıyla başlanıyor. Yılmaz, “Terör demokratik siyaseti olumsuz etkiliyor. Terör, demokratik siyasetin önüne geçiyor. Demokratik siyasetin terör gölgesinde olmamasını arzu ediyoruz” diyor.
MHP: MHP lideri Bahçeli, İmralı ziyaretini “Türk-Kürt kardeşliğine dair umutları artırmış ve olumlu bir başlangıca vesile olmuştur” şeklinde değerlendiriyor. Bahçeli, ayrıca “Yeni bir çözüm veya açılım süreci bulunmamaktadır” diyerek görüşlerini ortaya koyuyor. DEM Parti heyetinin ziyaretiyle Bahçeli’nin yaklaşımı da netleşiyor.
Bekle-gör stratejisi
CHP: CHP, sürece “bekle-gör” yaklaşımı sergiliyor. Kapısı açık ancak temkinli bir şekilde açıklamalarda bulunuyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Sürecin TBMM çatısı altında yürütülmesi gerektiğini savunuyoruz. Şeffaf bir şekilde ilerlemesinden yanayız. Şehit ailelerinin ve gazilerin hassasiyetlerinin dikkate alınması da önemlidir” şeklinde konuşuyor. Özel, Bahçeli’yi ziyaretin ardından “Sürecin sadece MHP üzerinden yürütülmesine karşıyız. Bütün muhalefet partileri bilgilendirilmelidir” diyor.
Destek var
Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi sürece destek veren partiler arasında yer alıyor. Saadet’in Genel Başkanı Mahmut Arıkan, “Eğer terör sorunu çözülecekse, elimizi taşın altına koyarız” diyerek açıklamada bulunurken, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise “İmralı’dan ev hapsi çıkabilir. Umut hakkı hukuki bir kavramdır. Ancak gelecekte terör ve şiddet sona ermeyecekse stratejik bir planlama gereklidir” ifadelerini kullanıyor. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da “Gerçekçi ve samimi bir çözüm çabasını destekleriz” şeklinde konuşuyor. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da sürece destek veren isimler arasında bulunuyor.
Meclis’te temsil edilen İYİ Parti ve Meclis’te bulunmayan BBP ise sürece karşı çıkan partiler arasında yer alıyor.
AK PARTİ İLE GÖRÜŞME PAZARTESİ
DEM Parti heyeti, pazartesi günü Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu ile görüşecek ve ardından AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığındaki AK Parti heyetiyle bir araya gelecek. Aynı gün Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan’la da bir görüşme gerçekleştirecek olan heyet, ziyaretlerine DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan ile devam edecek. AK Parti görüşmesi dışındaki diğer ziyaretler parti genel merkezlerinde gerçekleştirilecek. CHP henüz randevu vermedi.