ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Daria L. Darnell, Beyaz Saray liderliğindeki Bayanların Global Kalkınma ve Refah Teşebbüsü’nün (W-GDP), dünya çapındaki bayanları ekonomik potansiyellerini gerçekleştirmeleri için güçlendirmek ve bunu yaparken herkes için artan istikrar, güvenlik ve refah için şartları oluşturmak üzere tasarlandığını belirterek, “Hedef, mahzurları azaltan ve bayanların iktisada iştirakini kolaylaştıran elverişli bir ortamı teşvik ederek 2025 yılına kadar 50 milyon bayana ulaşmaktır.” dedi.
ABD İstanbul Başkonsolosluğu, Bayan Teşebbüsçüler Akademisi (AWE) Programı iştirakçileri onuruna konsolosluk konutunda resepsiyon verdi. Program kapsamında ABD Diplomatik Misyonu, Türk İktisat Bankası (TEB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) takviyesiyle düzenlenen, AWE Programı’ndan gelecek vadeden bayan yöneticili startuplar için ödül merasimi düzenlendi.
Ödül merasiminde programa katılan 38 şirketin 5’ine ödül verildi. Program kapsamında kazanan startuplar Vivatech Paris aktifliğine katılacak. Ödül kazanan şirketler sırasıyla Vahaa, Vivoo, Conecto Hub, MYTH.AI ve Advoard olarak belirlendi.
Aktifliğin açılışında konuşan ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Darnell, ABD’nin girişimcilik gayretlerini benimsemede ekseriyetle ön saflarda yer aldığını, girişimciliğin ve iş oluşturmanın sağlıklı bir iktisat için temel olduğuna inandıklarını söyledi.
Darnell, “Türkiye ile uzun müddettir devam eden ortaklığımızı güçlendirmeye kararlıyız ve her iki ülkede de refahı artırmak için her gün çalışıyoruz. Sonuç olarak, girişimcilerin ekonomilerimizi geliştirecek, fırsatları genişletecek ve istihdam oluşturacak yeni şirketler ve eserler meyda getirdiğinioluştur bildiğimiz için girişimciliğin teşviki ABD hükümeti için en büyük önceliktir.” tabirlerini kullandı.
Tüm işletmeler ve girişimcilerin zorluklarla karşı karşıya kalabildiğine işaret eden Darnell, şunları kaydetti:
“Ancak bayan teşebbüsçüler eşsiz pürüzlerle karşı karşıyadır ve bu nedenle girişimcilikte cinsiyet eşitliğini sağlamak için bayanlara takviye sağlamak çok değerlidir. Özel olarak cinsiyet eşitliği ve genel olarak bayanların güçlendirilmesi toplumlarımız ve ekonomilerimiz için en değerli taahhütlerden bazılarıdır ve her ikisi de Eylül 2015’te Birleşmiş Milletler Genel Şurası tarafından kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin ayrılmaz bir kesimidir. Bu maksatla Beyaz Saray liderliğindeki W-GDP, dünya çapındaki bayanları ekonomik potansiyellerini gerçekleştirmeleri için güçlendirmek ve bunu yaparken herkes için artan istikrar, güvenlik ve refah için şartlar oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Gaye, manileri azaltan ve bayanların iktisada iştirakini kolaylaştıran elverişli bir ortamı teşvik ederek 2025 yılına kadar 50 milyon bayana ulaşmaktır.”
Darnell, ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Ofisi’nin, bayanların ekonomik olarak güçlendirilmesine odaklanan projelerin listesini artırmak için 2019’da AWE’yi kurduğunu, bu programın bilhassa tüm dünyadaki bayan girişimcilerin gelişimini desteklemek için tasarlandığını aktardı.
AWE’nin, teşebbüsçü bayanlara işlerini başlatmak ve büyütmek için gereksinim duydukları bilgi, ağ ve erişimi sağlayarak teşebbüsçü bayanların muvaffakiyet talihlerini artırdığına işaret eden Darnell, “(AWE) 2019’dan beri 80 ülkede 16 binden fazla bayanı güçlendirerek işletmelerini büyütmelerine ve olumsuz ekonomik tesirlere ahenk sağlamalarına yardımcı olmuştur.” dedi.
“AMERİKA İLE ÇOK ÖZEL BİR TİCARİ DEVİR YAŞIYORUZ”
TİM Lideri İsmail Gülle de dünyanın pandemiye kadar farklı bir periyot yaşadığını, bundan sonra daha farklı bir devir yaşayacağını tabir etti.
Gülle, dünyanın değerli bir değişimin içerisinde olduğunu belirterek, “Tabii bu değişimin öncüleri geçmişte olduğu üzere bundan sonra da bayanlar olacak. İhracatı Geliştirme Fonu üzere kefaletsiz, teminatsız, ipoteksiz sizlere finans sağlayacak sistemlerle sizlerin önünü açacağız.” dedi.
Amerika ile çok özel bir ticari devir yaşandığına işaret eden Gülle, “Bunun içerisinde teknolojik eserlerin ağır olduğunu rahatlıkla tabir edebiliriz. Biz yalnızca besin ya da katma pahası düşük eserler değil, Amerika’ya teknolojik eserler ihraç ediyoruz. O da sizler üzere girişimcilerin eserleri ve muvaffakiyetleri…” diye konuştu.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise bankacılığın sorumluluk isteyen bir iş olduğunu tabir ederek, “Bugün Türkiye’de bir sürü bankaya gittiğinizde kolay süreçlerle uğraştığınızı düşünürsünüz. Bizim en çok gurur duyarak yaptığımız iş girişimcileri Türkiye’de desteklemek.” dedi.
Leblebici, Türkiye’deki bayan girişimcilerin dünyadaki rakiplerinden çok daha güzel, çok daha atılımcı ve çok daha dirençli olduğunu belirterek, bayan girişimcilerin daha güzel tahlil yeteneklerine sahip olduğunu vurguladı.