Erken yaşlandıran 5 neden

Yaşlanmanızı Hızlandıran 5 Faktör

Genetik, hastalıklar ve çevresel etkenlerin yanı sıra yanlış alışkanlıklar da yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu faktörlerin etkilerine dikkat çekiyor. İşte yaşlanmanızı hızlandırabilecek faktörler:

Bunlara Dikkat!

  • Beslenme: Hızlı yaşlanmayı önlemek için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. GDO’lu, katkılı, mısır şuruplu ve trans yağlı hazır gıdalardan uzak durun. Vitamin ve mineral açısından zengin, Omega-3 içeren gıdalar tercih edin. Ayrıca bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Hareket: Düzenli egzersiz yapın, en azından her gün yürüyüşe çıkın. Pozitif ve olumlu bir bakış açısıyla yaşamaya çalışın.
  • Cilt Bakımı: Alkol ve sigaradan uzak durun. Cilt bakım ürünlerinin içeriğine dikkat edin, doğal ve cilt tipinize uygun ürünleri tercih edin. Cildinizi düzenli olarak temizleyin.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz

Güneşten Uzak Durmak

Güneş ışığının fazlası zararlı olabilir ancak güneşlenirken güneş koruyucu kullanmayı unutmayın. Güneş ışığı vücudumuzun doğal D vitamini üretimini destekler ve erken yaşlanmayı engeller. Ayrıca güneş ışığı serotonin ve melatonin üretimini düzenler, enerji seviyemizi yükseltir.

Aşırı Düşünmek

Beynimiz sürekli çalışır ve aşırı düşünmek enerji tüketen bir süreçtir. Aşırı düşünme stres hormonlarının artmasına yol açabilir ve vücudun yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Pozitif düşünmeye özen gösterin.

Stres

Kronik stres bedenimizi tükenmiş hissettirebilir ve yaşlanmayı hızlandırabilir. Stres altında beyin fonksiyonları olumsuz etkilenebilir ve hafıza alanları küçülebilir.

Uykusuzluk

Uykusuzluk enerjinizi azaltabilir ve biyolojik olarak yaşlanmanıza neden olabilir. Uyku, vücudun yenilenme sürecidir ve cilt sağlığı için de önemlidir. Yeterli ve kaliteli uyku almaya özen gösterin.

Dijital Ekranlar

Uzun süreli dijital ekran maruziyeti cildi ve vücudu olumsuz etkiler. Mavi ışık hücrelere zarar verebilir ve erken yaşlanmaya neden olabilir. Ekran kullanımına dikkat edin ve sık sık mola verin.

Related Posts

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Bayram tatilinde seyahat edecekler dikkat: Hijyeni göz ardı etmeyin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Kara, hava ve deniz yoluyla gerçekleşecek bu büyük hareketlilikte, hijyen kurallarının önemine dikkat çeken uzmanlar, ishalden üst solunum yolu enfeksiyonları, hatta tüberküloz, kızamık gibi daha ağır seyredebilen hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele için toplu taşımada alınması gereken önlemlere ve toplu taşımalardaki hijyen bilincinin önemine vurgu yaptı.