I. Kültürel Miras Çocuk Çalıştayı sona erdi

İZMİR – Muğla/Köyceğiz Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) tarafından “I. Kültürel Miras Çocuk Çalıştayı: Kaunos Antik Kenti” konulu bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayın birinci gününde Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük’ün anlatımı eşliğinde Kaunos Antik Kenti gezilerek, Kaunos’un önemi yerinde vurgulandı. Çalıştayın ikinci gününde gerçekleştirilen Kaunos Antik kenti resim atölyesinde, “Hayalimdeki Kaunos Antik Kenti” konulu resim çalışmaları yapılırken, Heykel Atölyesinde, ‘Kaunos Sikkeleri’ ve ‘Kaunos Aslanı’ konulu heykel çalışması gerçekleştirildi.

‘KÜLTÜREL MİRAS DAYANIŞMA DUYGULARINI GÜÇLENDİRİR’

Görsel Sanatlar Öğretmeni Arzu Deveci’nin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlik, Muğla bölgesinde yapılan ilk çocuk çalıştayı oldu. Açılış konuşmasını yapan Deveci, çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kurumlara, yöneticilere, konuşmacılara, öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür etti.

Deveci, çalıştayın amacının öğrencilerin ülkemizdeki tarihi mirası kavraması ve koruma bilinçlerinin gelişmesi, görsel sanatlar alanını sanat tarihi, müze ve arkeoloji gibi alanları da ilgilendiren sanatın farklı disiplinleriyle ilişkilendirmek olduğunu belirtti. Sanat eğitimi alan özel yetenekli öğrencileri arkeoloji ve sanat tarihi gibi bilimsel araştırmalara sevk etmeyi de hedeflediklerini ifade eden Deveci, Kaunos Antik Kenti’yle birlikte arkeolojiye ilişkin temel kavramların öğretilmesinin önemine değindi. Deveci konuşmasını, “Kültürel Miras, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazinedir. İnsanların tarih boyunca biriktirdikleri deneyimlerin ve geleneklerin devamlılığını, geleceğin doğru kurulmasını sağlar. Düzenlenen bu çalıştay ile konunun anlaşılması hedeflenmiştir” diyerek sonlandırdı.

‘HEPİMİZİN ORTAK SORUMLULUĞU’

Bu yıl ilk defa düzenlenen “I. Kültürel Miras Çocuk Çalıştayı: Kaunos Antik Kenti” etkinliğine Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü de iki ayrı eğitimle katkı sağladı. İlk olarak, Dr. Öğretim Üyesi Burak Yolaçan, Araş. Gör. Dr. Fatih Hakan Kaya ve Öğr. Gör. Selim Martin, “Kültürel Mirasın Korunması Kapsamında İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Eğitim” başlığı altında; tarihin başlangıcından günümüze kadar binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde insanın doğrudan ya da doğa ile birlikte yarattığı değerlerin korunmasının önemini konuştu.

İki senedir İzmir’de çok sayıda okulda, Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında “kültürel miras” eğitimi verdiklerini aktaran Selim Martin, öğrencilere yönelik bu çalıştayın çok yararlı olduğunun altını çizdi. İnsanlığın geçmişinin önemli bir kısmının yer aldığı, ülkemizdeki bu eserleri korumanın üzerinde önemle durulması gerektiğini belirten Martin, “Bu hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu bilince sahip nesiller yetiştikçe, çok daha güzel yarınlar bizi bekliyor” dedi.

İkinci eğitimde ise Martin, öğrencilere Dünya Mitolojilerinde boy gösteren kahramanları ve kahraman olmanın yollarını aktardı. Sümerlilerin Kahramanı Gılgamış’tan Herakles’e, Japon Samurayı Susanoo’dan Kral Arthur’a, Aziz George’tan Sarı Saltuk ve Tarkan’a, Batman’dan Örümcek Adam’a nice ünlü kahramanın yer aldığı bu etkinliğin en önemli parçaları ise ejderha avlamanın kahramanlıktaki payı ve günümüzün anti-kahramanları oldu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Elemanlarının sunumu ile devam eden çalıştay, Muğla Senfoni Orkestrası tarafından hazırlanan müzik dinletisi ile sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx