İsrail ordusu, Gazze’deki insani yardım bölgesinin bir kısmının boşaltılmasını emretti

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde insani yardım bölgesi olarak belirlediği bir alanın bir kısmının boşaltılması emrini verdi. Ordu, bölgeye yerleşip burayı İsrail’e roket fırlatmak için kullandığını iddia ettiği Hamas militanlarına karşı bir operasyon başlatmayı planladığını belirtti. 

Söz konusu bölge Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Mevasi insani yardım bölgesinin doğu kısmını kapsıyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Gazze’nin Han Yunus şehrinin doğusunda daha önce güvenli bölge olarak açıkladığı bazı yerlere “operasyon düzenleneceğini” ifade ederek bölge sakinlerinin tahliyesi çağrısında bulundu. Adraee, İsrail’in “güvenli bölge” olarak açıklanan bölgeyi daraltarak, bir kısmına saldırı yapacağını ve Filistinlilerin “derhal ve geçici olarak” El-Mevasi’ye gitmelerini istedi.

İsrail’in saldırıları nedeniyle 7 Ekim’den bu yana milyonlarca Filistinli defalarca yerlerinden edildi. 

Bu ayın başlarında İsrail, Akdeniz boyunca yaklaşık 14 kilometrelik bir alanı kapsayacak şekilde ilan ettiği insani bölgede en az 1,8 milyon Filistinlinin bulunduğunu tahmin ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve insani yardım grupları, bu alanın büyük bir kısmının şu anda sağlık ve tıbbi tesislerden yoksun ve yardıma sınırlı erişimi olan çadır kamplarla kaplı olduğunu söylüyor. Aileler çöp dağlarının ve lağım sularıyla kirlenmiş derelerin ortasında yaşıyor.

Duyuru, Gazze’de ateşkes sağlanması için yürütülen hassas müzakereler sırasında geldi. Başbakan Binyamin Netanyahu‘nun ofisinden yapılan açıklamada Perşembe günü görüşmelere devam etmek üzere bir müzakere ekibinin gönderileceği belirtildi. Mısır, Katar ve ABD; İsrail ve Hamas’ı çatışmaları durduracak ve rehineleri serbest bırakacak aşamalı bir ateşkes anlaşmasına zorlamaya devam ediyor.

Netanyahu, Pazar günü bir dönem daha aday olmayacağını açıklayan Başkan Joe Biden ile görüşmek ve Kongre’ye hitap etmek üzere bu sabah merakla beklenen ABD gezisine çıktı. Netanyahu, Biden’a 40 yılı aşkın dostluğu için teşekkür edeceğini ve aynı zamanda bazı konularda daha fazla destek vermesi için baskı yapacağını söyledi.

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir