ABD’deki 8 saatlik gizemli kayboluşu konusunda tatmin edici bir açıklama yapamayan Kılıçdaroğlu, ziyaret ettiği Londra’dan toplumsal medya üzerinden bildiri verdi. İngiltere ziyaretinin birinci gününde attığı tweet dikkat çekti.
Paylaşımında Londra’dan Türkiye’ye ‘temiz para’ getireceğini söyleyen CHP önderi, “Temiz paranın girdiği sokaktan, kirli para çabucak kaçar. Ben bu parayı bulup getireceğim. Bunun için Londra’dayım. Burada görüşeceğim birtakım yatırım bankaları ve teşebbüs sermayesi fonları dünyada 5 trilyon dolar parayı yönetiyor. Halkımdan ricam, sabırla Kasım sonunu bekleyin” diye yazdı.
Kılıçdaroğlu, ziyaretinin birinci gününde Londra’da merkezli ‘Entrepreneur First’ ve ‘The Creator Fund’ şirketlerinin yöneticileriyle bir ortaya geldi.
ULUSLARARASI SERMAYEDARLARLA BULUŞTU
Tüm temasları ’basına kapalı’ yapılan CHP Önderinin Londra’daki birinci durağı olan Entrepreneur First, teknoloji şirketlerini inşa etmede bireyleri destekleyen memleketler arası bir oluşum olma özelliğiyle öne çıkıyor. 2011 yılında Matt Clifford ve Alice Bentinck tarafından kurulan şirketin Toronto, Londra, Berlin, Paris, Singapur ve Bangalore’de ofisleri var.
Yatırım şirketi Creator Fund’u ziyaret eden Kılıçdaroğlu, toplumsal medya hesabından paylaştığı manzaralara ‘Bay Kemal Londra’da’ notunu düştü. Kılıçdaroğlu, paylaşımında “Londra’da ikinci durağımız, bilimsel teşebbüslere yatırım sağlayan ve çığır açan buluşların dünyaya kazandırılmasına öncülük eden Creator Fund oldu. Bu yatırımları ve iş modellerini süratle Türkiye’ye getireceğiz. Göreceksiniz, ülkemiz inovasyon odaklı yatırımlarla sıçrama yapacak” tabirlerini kullandı.
İNGİLİZ HÜKÜMETİNİN FONLADIĞI KURULUŞ
Kılıçdaroğlu, Londra temaslarının birinci günündeki son durağıysa ‘The Alan Turing Institute’ isimli data kuruluşuydu. Büyük Britanya hükümetinin fonladığı kuruluş savunma sanayi, sıhhat ve etraf hususlarında fikir sahibi ile yatırımcı ortasında uyumlu çalışma ortamı sağlamak emelini güdüyor.
RİSK SERMAYEDARLARIYLA BULUŞTU
Ziyaretinin ikinci günündeyse (dün) Future Technology in Media (Geleceğin Medya Teknolojileri) toplantısına katılan Kılıçdaroğlu, 1999’dan beri Londra merkezli olarak faaliyetlerini sürdüren risk sermayesi konusunda özel sermaye yöneticilerine rehberlik eden ‘Local Globe’ isimli kuruluşu da ziyaret etti.
Kılıçdaroğlu’nun bir başka durağı da tekrar risk sermayesi üzerine ağırlaşan Blenheim Chalcot isimli kuruluş oldu. 1998’de kurulan Blenheim Chalcot, 350 milyon sterlini aşan portföy satışları, 3 binden fazla çalışanı ve 40’tan fazla şirketle iş birliğiyle Birleşik Krallık’ın en büyük teşebbüs kurucu şirketi.
Risk sermayesi nedir?