Llama’nın yeni gelir modeli tartışma yarattı

Meta’nın Yeni Gelir Modeli ve Tartışmaları

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, temmuz ayında yaptığı bir blog gönderisinde, Meta’nın açık erişimli Llama AI modellerine “erişim satmanın” şirketin iş modeli olmadığını belirtmişti. Ancak, yeni bir mahkeme dosyasına göre Meta, Llama modelleriyle ilgili gelir paylaşım anlaşmaları yaparak en azından bazı kazançlar elde ediyor.

Kadrey ile Meta davasında, Meta’nın Llama modellerini, yüzlerce terabaytlık korsan e-kitapla eğitmekle suçlandığına dair bir dava dosyasında, Meta’nın bu modelleri barındıran şirketlerle gelir paylaşımında bulunduğu ortaya çıktı. Bu dava, Meta’nın Llama modellerini barındıran firmalarla, bu modelleri kullananlardan elde edilen gelir üzerinden bir pay aldığını gösteriyor.

Mahkeme dosyasına göre, Meta’nın gelir paylaşımı yaptığı barındırıcılar arasında AWS, Nvidia, Databricks, Groq, Dell, Azure, Google Cloud ve Snowflake gibi isimler bulunuyor. Ancak, hangi barındırıcıların Meta’ya ödeme yaptığına dair spesifik bir bilgi yer almıyor.

Facebook, hikayelerden para kazanma dönemini başlattı

LLAMA VE GELİR MODELLERİ

Zuckerberg, Meta’nın Llama modellerinin erişimini lisanslama ihtimalini, nisan ayında bir kazanç çağrısı sırasında gündeme getirmişti. O dönemde, Llama’yı diğer yollarla da gelir elde etmek için kullanma fikrini, örneğin iş mesajlaşma servisleri ve “AI etkileşimlerinde” reklam gibi yöntemlerle de monetizasyon yapma önerisini dile getirmişti. Ancak Zuckerberg, bu konuda net detaylar vermemişti.

Zuckerberg, Microsoft, Amazon veya Google gibi büyük teknoloji firmalarının bu hizmetleri tekrar satmayı planlamaları durumunda Meta’nın gelir paylaşımı yapmayı düşündüğünü belirtmiş ve “Bu tür hizmetleri tekrar satmayı planlayan biriyseniz, bizim de bir kısmını almamız gerektiğini düşünüyoruz. Yani bu tür anlaşmalar yapmayı planlıyoruz ve bunu biraz yapmaya başladık,” diye konuşmuştu.

Meta, Llama 3.3 modelini tanıttı

LLAMA’NIN META’YA KATKILARI VE GELECEK PLANLARI

Zuckerberg, Meta’nın Llama’dan sağladığı en büyük faydanın, yapay zeka araştırma topluluğundan gelen model geliştirmeleri olduğunu da vurguladı. Meta, Llama modellerini şirketin ürünleri ve platformları arasında, örneğin Meta’nın yapay zeka asistanı Meta AI gibi araçlarda kullanıyor.

Zuckerberg, bu açık erişim modelinin Meta’ya fayda sağladığını belirterek, “Bunu açık bir şekilde yapmanın bizim için iyi bir iş olduğunu düşünüyorum. Ürünlerimizi daha iyi hale getiriyor, çünkü endüstride kimsenin standartlaştırmadığı bir model oluşturmak yerine, herkese açık bir şekilde çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Meta, Community Notes kayıtlarını başlattı

YATIRIM VE ABONELİK PLANLARI

Meta, bu yıl yapay zeka yatırımlarını artırmayı planlıyor. Şirket, 2025’te veri merkezlerine ve AI geliştirme ekiplerinin büyütülmesine yatırım yapmak için 60 milyar dolarla 80 milyar dolar arasında bir sermaye harcaması yapmayı hedefliyor. Bu harcama, Meta’nın 2024 yılındaki harcamalarının neredeyse iki katı olacak.

Meta, bu yatırımları karşılamak için Meta AI için bir abonelik hizmeti başlatmayı da değerlendiriyor. Bu hizmet, asistanın belirli yeteneklerini artırmayı hedefliyor ancak ne tür ek özellikler sunulacağı henüz açıklanmış değil.

Related Posts

WhatsApp duyurdu: Sohbetlerde daha fazla kontrol sağlayan yeni gizlilik özellikleri geldi

WhatsApp, kullanıcıların sohbet verileri üzerindeki kontrolünü büyük ölçüde artıran yeni bir dizi gizlilik aracını kullanıma sunuyor. Duyurulan “Gelişmiş Sohbet Gizliliği” özellikleri ile kullanıcılar, artık onayları olmadan sohbet içeriklerinin üçüncü partilerce dışa aktarılmasını engelleyebilecek.

Hubble Uzay Teleskobu’ndan nefes kesici dört muazzam fotoğraf

NASA’nın efsanevi uzay teleskobu Hubble, 35. yaşını kutlarken, doğum günü hediyesi olarak bizlere dört muhteşem uzay manzarası sunuyor. 24 Nisan 1990’da uzay mekiği Discovery tarafından yörüngeye yerleştirilen Hubble, bu özel yıldönümünde Mars …

DENEYAP Girişim Programı 2. dönem girişimleri belli oldu

T3 Girişim Merkezi yürütücülüğünde hayata geçirilen DENEYAP Girişim Programı, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’nde eğitim gören lise öğrencileri ile mezunlara özel olarak tasarlandı. Genç girişimcilere; teknik bilgi, ticarileşme vizyonu ve finansal engelleri aşma noktasında yol gösteren bu program, teknoloji odaklı fikirlerin filizlenmesine zemin hazırlarken, yarının liderlerini bugünden yetiştirmeyi hedefliyor.

“Hayalet trafik” nedir? Neden hiçbir engelin olmadığı yolda trafik sıkışıyor?

Küçük bir hız değişikliği, trafiğin kilometrelerce geriye doğru sıkışmasına neden olabilir mi? Araç yoğunluğu arttığında oluşan “hayalet trafik sıkışıklıkları,” sürücülerin birbirine zincirleme tepkisiyle nasıl yayılıyor?

Nintendo Switch 2’nin işlemcisi sonunda netleşti: Tegra239 ilk kez görüntülendi

Tanıtıldığı günden bu yana gündemden düşmeyen Nintendo Switch 2 için bekleyiş artık sonlanıyor. Bildiğiniz gibi Nintendo, Switch 2 ile birlikte özel donanım stratejisini sürdürüyor. Bununla birlikte daha önceki modelde olduğu gibi uzun süredir …

Satürn uydusu Titan’ın sıvı karmaşası: Nehirler var ama bir şey kayıp

Güneş Sistemi’nin en ilginç uydularından biri olan Satürn’ün en büyük uydusu Titan, yüzeyinde sıvı bulunduran Dünya dışındaki tek gök cismi olarak bilim dünyasını yıllardır büyülüyor. Ancak yeni bir araştırma, bu gizemli uyduda eksik bir jeolojik …