Öğrenme güçlüğüne EEG umut olabilir! D vitaminin de rolü var

Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Tom Cruise gibi ünlü ve başarılı isimleri de etkileyen öğrenme güçlüğü, zeka seviyesi normal olmasına rağmen okuma, yazma, matematik gibi temel becerileri öğrenmede ve kullanmada yaşanan zorluklar olarak biliniyor. 

Hem aileler hem de bu problemi yaşayan bireyler için zorlu bir süreç olan öğrenme güçlüğünün erken teşhisi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, öğrenme güçlüğünün teşhisi konusunda umut verici bir çalışma yapıldı.

Auto Train Brain Ceo’su ve Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Günet Eroğlu tarafından kaleme alınan ve ‘Diagnostics’ dergisinde “Elektroensefalografi Tabanlı Nöroinflamasyon Tanısı ve Öğrenme Güçlüklerindeki Rolü” ismiyle yayınlanan makale, öğrenme güçlüğünün teşhisine yeni bir umut ışığı tutarken, bu durumun altında yatan nedenleri de aydınlatıyor.

D vitamini eksikliği öğrenme güçlüğüne neden olabilir mi?

İnsan beyni hareket, düşünce, konuşma gibi bütün fonksiyonların merkezini oluşturduğunu dile getiren Günet Eroğlu, “Beyni anlamak, birçok sorunu çözmemize olanak tanır. Nöroteknolojik gelişmeler, her geçen gün beyni daha iyi keşfetmemizi ve sorunlara çözüm bulmamızı sağlıyor. Bu sorunlardan biri de öğrenme güçlüğüdür. Bu kapsamda, bu sorunu yaşayan bireylere ve ailelere, sorunun teşhisi ve altında yatan nedenleri öğrenmeleri açısından bilimsel bir çalışma hazırladık. 

Makale, öğrenme güçlüklerinin genetik, epigenetik ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşimi sonucu ortaya çıkan nörogelişimsel durumlar olduğunu belirtirken, son dönemdeki çalışmalar annenin otoimmün rahatsızlıkları, doğum öncesi stres ve D vitamini eksikliği gibi faktörlerin nöroinflamasyona katkıda bulunabileceğini gösteriyor” dedi.

Dr. Günet Eroğlu

‘Kişiselleştirilmiş tedavilere büyük katkı sağlayacak’

Nöroinflamasyonun beynin kendini koruma mekanizması olduğunun altını çizen Dr. Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Tıpkı vücudumuzun bir yerinde bir yaralanma olduğunda iltihaplanma olması gibi, beyinde de bir hasar veya tehdit olduğunda benzer bir süreç yaşanır. Bu süreçte, beynin bağışıklık hücreleri (mikroglia ve astrositler) aktive olur ve bazı kimyasallar salgılar. Bu kimyasallar, hasarı onarmaya ve tehdidi ortadan kaldırmaya yardımcı olur. EEG’nin bu noktada büyük kolaylık sağlıyor. Makalede beyin aktivitesini elektriksel olarak ölçen non-invaziv bir yöntem olan EEG teknolojisinin nöroinflamasyonun bir göstergesi olarak kullanılabileceği ve bu sayede öğrenme güçlüğü olan bireylerde daha erken ve doğru teşhisin mümkün olabileceğini ortaya çıkardık. Bu çalışma öğrenme güçlüklerinin nörobiyolojik mekanizmalarının anlaşılmasına ve kişiselleştirilmiş tedavilerine büyük katkı sağlayacak.”

Related Posts

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Uykuya dalamayanlar mışıl mışıl uyuyacak! İlaca gerek kalmıyor, 2 kelime yeter

Uykusuzluk, ne yazık ki yaşamın en yaygın sorunlarından biridir. Yatağa yattığınızda gözlerinizi kapatsanız da zihniniz bir türlü sakinleşmeyebilir. Bu durum, sadece yorgun bir bedenle değil, uykuya direnen bir beyinle de mücadele ettiğiniz anlamına gelir. Birçok kişi bu sorunu çözmek için uyku haplarına başvururken, doğal ve etkili bir yöntem sosyal medyada sağlık tavsiyeleriyle tanınan acil servis doktoru Dr. Joe tarafından öneriliyor.

‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’ndeki (ADSM) sorunlara dikkat çekti. Sendika “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiş, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır” açıklamasında bulundu.

1 bardak içince mideyi hafifletiyor! Mucize tarifin sırrı zencefilde saklı

Düzenli olarak probiyotik gıdalar yeseniz ve bağırsak sağlığına uygun alışkanlıklar edinseniz bile, ara sıra mide bulantısı yaşamanız normaldir. Neyse ki böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini birazdan öğreneceksiniz! Daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.